Ljekovita svojstva Aronije
- Aronija ima veoma malo masti a 100 g svježih bobica nose svega 47 kalorija. Aronija je jedan od najbogatijih izvora prirodnih flavonoida antocijana antioksidanata a koje sadrže dosta minerala, vitamina, kao i dijetalnih vlakana.
- Mjerenje antioksidativne snage pokazuje da aronija spada u grupu sa najviše vrijednosti zabilježenih među bobičastim voćem-16,062 mikro-mola na 100 g.
- Sadrži velike kolićine fenolnih flavonoida pod nazivom antocijanini. Istraživanja su pokazala da se redovnim konzumiranjem smanjuje opasnost od raka, starenja i neuroloških bolesti, upala, dijabetesa i bakterijskih infekcija.
- Analizom antocijanina aronije identifikovani su: cijanidin-3-galaktosid, kvercetin, peonidin, delfinidin, petunidin, epikatehin, kofeinska kiselina, pelargonidin i malvidin. Ovi antioksidanti su se pokazali veoma ljekovitim jer odstranjuju opasne slobodne radikale kisika iz organizma.
- Rezultati ispitivanja antocijanina aronije su pokazali da je intezitet karcinoma smanjen za 30-60% a da je rak debelog crijeva smanjen i do 80%, što svrstava aroniju u prvu grupu bobičastog voća u borbi protiva raka.
- Prisustvo antioksidanata; karoten, lutein i zea-xanthin, ima foto-filtrirajuče efekte na UV zrake čime štiti oči od maskularnih bolesti kod starijih osoba.
- Sadržaj mnogih antioksidant vitamina kao vitamina C, vitamin A, vitamin E, beta-karoten, folatne kiseline i minerale kao što su kalij, željezo i mangan. 100 g svježih bobica pružaju oko 35% dnevne preporučene potrebe vitamina
Hranjive vrijednosti – Nutrition Facts – Aronia |
Serving Size: 100 ml |
|
|
Sastav |
Hranjive vrijednosti – Nutrient Value |
Procenat dnevnih potreba – Percentage of RDA |
Energy |
47 Kcal |
2.5% |
Carbohydrates |
9.6 g |
7% |
Protein |
1.4 g |
2.5% |
Total Fat |
0.5 g |
2% |
Cholesterol |
0 mg |
0% |
Dietary Fiber |
5.3 g |
14% |
Vitamins |
|
|
Folates |
25 μg |
6% |
Vitamin A |
214 IU |
7% |
Vitamin C |
21 mg |
35% |
Vitamin E |
1.17 mg |
8% |
Vitamin K |
19.8 μg |
17% |
Electrolytes |
|
|
Sodium |
1 mg |
0% |
Potassium |
162 mg |
3% |
Minerals |
|
|
Calcium |
30 mg |
3% |
Iron |
0.62 mg |
8% |
Magnesium |
20 mg |
5% |
Manganese |
0.646 mg |
32% |
Zinc |
0.53 mg |
5% |
Phyto-nutrients |
|
|
Carotene-a |
0 μg |
— |
Carotene-β |
128 μg |
— |
Lutein-zeaxanthin |
118 μg |
— |
Zbog visokog udjela antioksidanata i vitamina C i E, aronija djeluje antivirusno, antibakterijski i antiupalno.
Aronija blagotvorno djeluje na rad želuca. Stimulira rad štitnjače, pa se posebno preporučuje osobama s hipotireozom.
Aronija sprečava nastanak kardiovaskularnih bolesti. Ovo voće snižava visoki tlak i kolesterol te potiče proizvodnju dobrog kolesterola.
Aronija stimulira rad jetre, pomaže kod žučnih kamenaca i upala žučnog mjehura.
Utjecaj soka aronije naš organizam je velik i složen, pa nam može biti vrijedan saveznik u jačanju organizma te održavanju i poboljšavanju zdravlja. Prije svega trebamo spomenuti snažno antioksidativno djelovanje aronije kojim na svim razinama štiti čitav organizam od djelovanja štetnih slobodnih radikala. To je veoma važno u sprečavanju starenja organizma te razvoja degenerativnih i zloćudnih bolesti.
Aronija snaži imunitet, potiče cjelokupni metabolizam i čišćenje organizma od štetnih tvari (detoksikacija). To je važno u sprečavanju i borbi protiv mnogih vrsta bolesti. Značajna odlika aronije je što se za njezine brojne spojeve smatra da imaju antikancerogeno djelovanje te da mogu pomoći u sprečavanju razvoja neurodegenerativih bolesti kao što su demencija i Alzheimerova bolest.
Aronija štiti organizam od bakterija i virusa. Tako djeluje protiv raznovrsnih infekcija. Izvrsna je kod infekcija mokraćnih putova jer osim antibakterijskoga djelovanja ujedno potiče rad bubrega i mjehura.
Tradicionalno su je koristili Indijanci za liječenje prehlade, a najnovija istraživanja potvrđuju da aronija ima antivirusna djelovanja.
Mnogobrojni navedeni spojevi izvrsna su pomoć kod umora i iscrpljenosti organizma, pa se aronija preporučuje i za ubrzavanje oporavka od bolesti.
Preporučena doza je 100ml dnevno uz neprekidnu upotrebu najmanje 3 mjeseca. Sok smiju uzimati trudnice i djeca od godinu dana.
Rješenje Ministarstva zdravstva FBiH broj.:04-33-4056-2/20 od 01.09.2020.