Potiče probavu i čisti organizam
Ječam ima mnogo ljekovitih primjena u oralnom i lokalnom liječenju.
Lako je probavljiv i sadrži mnogo topivih vlakana.
Pospješuje probavu i održava ravnotežu crijevne flore.
Slovi kao namirnica koja grije organizam tijekom zimskog perioda, ali i pomaže njegovom čišćenju u proljeće.
Smanjuje kolesterol
Nizozemski istraživači su otkrili da ječam sadrži do 35% nezasićenih masnih kiselina koje smanjuju kolesterol u krvi – više nego bilo koja druga žitarica.
Američka agencija za hranu i lijekove ga je i službeno odobrila kao namirnicu bogatu topivim vlaknima koja umanjuju rizik od srčanih oboljenja.
Bogat je izvor niacina, što dodatno štiti srce i krvne žile.
Štiti od raka dojke i prostate
Njemački istraživači otkrili su da ječam smanjuje rizik od karcinoma, zahvaljujući fitonutrijentima zvanima lignani.
Rezultati studije ukazuju kako su žene koje su prije menopauze jele hranu bogatu lignanima smanjile rizik za dobivanje raka dojke za nevjerojatnih 62 posto.
Od ječma koristi imaju i muškarci – redovita konzumacija namirnica bogatih lignanima smanjuje rizik za dobivanje raka prostate za 82 posto, pokazale su studije.