Pšenica je danas u svijetu najvažnija od svih žitarica, jer se najviše koristi za proizvodnju hjleba, peciva i ostalih proizvoda od brašna. Poijreklom je iz jugozapadne Azije.
Ono što pšenicu stavlja u prvi plan jesu njena biološka i pekarska svojstva. Iako su neke od žitarica po svojoj nutritivnoj vrijednosti iznad pšenice, ona preovladava upravo zbog prednosti koje ima prilikom mijesenja hljeba i peciva.
Cijelo zrno pšenice sadrži 70,7% ugljenih hidrata, 10,2% bjelančevina, oko 2% masti, 1,7% minerala, vitamine B, E, D, K i provitamin A (koji se od svih žitarica nalazi jedino u pšenici). Od minerala najviše sadrži fosfor (50%) i kalijum (20-30%), zatim gvožđe, magnezijum i kalcijum. Posebnu vijrednost imaju pšenični škrob i pšenične klice.
-Ljekovita svojstva pšenice:
Jača imunitet, pospješuje rast i razvoj organizma, protiv iscrpljenosti i neraspoloženja, reguliše probavu, ijleči osip, lišaj i upalu kože, protiv upale grla i kašlja, trovanja i bolova, srčanih oboljenja i protiv preranog starenja.