Psilijum (Psyllium) ljuspice: Zašto je Psilijum Indijski trputac najbolji laksativ?

Zato što Psilijum ne stvara lijenost crijeva, a svaki laksativ kada se duže koristi ulijeni crijeva, pa od prvobitnog djelovanja tj. pokretača crijeva, nakon dužeg vremena laksativi počnu da djeluju kontraproduktivno. Zato se laksativi ne smiju dugo koristiti i moraju se mijenjati s vremena na vrijeme. Osim Psilijuma koji se može koristiti i duži vremenski period.
U želji da povećate unos vlakana Psilijum je odličan izbor, jer u 100 g psylliuma imamo čak 71 gram vlakana čime su ove ljuspice jedan od najboljih izvora vlakana na svijetu.
Također u svrhu održavanja dobrog imunološkog sistema, ponekad je dobro osloboditi se nakupljenih toksina, a prirodan način za efikasno čišćenje crijeva je uzimanje Psilijuma ljuspica. Budući da je bez okusa, može se kombinovati i sa slatkim i sa slanim jelima.
Psilijum u slijedećem receptu služi kao zamjena za brašno. Budući da tako dobro povezuje sastojke pokazao se kao odličan u izradi peciva, u ovom slučaju hljeba koji ne sadrži gluten, pšenicu, nijednu žitaricu, ugljikohidrate ni kvasac. Zbog toga je pogodan i za dijabetičare i za osobe koje imaju poseban režim prehrane.
Sastojci:
- 50 g psyllium ljuspica
- 150 g sjemenki ( suncokret, lan, sezam, chia sjemenke )
- 1 kašika sode bikarbone
- 1 kašika praška za pecivo
- 1 kašika himalajske soli
- 5 jaja
- 100 ml jogurta
- 2-3 kašike ulja (kokosovo, maslinovo)

Priprema:
- U jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke, a u drugoj vlažnei potom povežite sastojke iz obje zdjele.
- Smjesu koju ste dobili nakon miksanja ubacite u nauljenu posudu i pecite na 160 stepeni 45 minuta.
- Ukoliko vam psilijum hljeb i ne uspije onako kako bi željeli da bude, istu smjesu možete i ubaciti u kalup za mafine. Tu nema greške.
Prijatno i u slast!
Napomena
Indijski trputac mogu koristiti trudnice i dojilje, ali uz konzultaciju sa stručnjakom. Možete ga uzimati i ako već koristite terapiju lijekovima, ali uz razmak od najmanje 4 sata, jer može utjecati na apsorpciju određenih lijekova.
EVO I NEKOLIKO ZANIMLJIVIH ČINJENICA O PSYLLIUM LJUSKICAMA:
- Mladi listovi biljke se mogu jesti sirovi.
- Sluz dobivena iz sjemena se koristi kao stabilizator u sladoledima a ulje se koristi kao preventiva aterosklerozi.
- Odličan je za zgušnjavanje krema za sirove slastice.
Vjerujemo da ćete uskoro i sami isprobati ovaj recept i da će vam poslužiti kao odlična a uz to i zdravija alternativa vašem omiljenom pecivu. Podijelite ovaj recept i obradujte svoje najmilije.