Savjeti

Psilijum (Psyllium) ljuspice: Zašto je Psilijum Indijski trputac najbolji laksativ?

Psilijum ljuspice

Zato što Psilijum ne stvara lijenost crijeva, a svaki laksativ kada se duže koristi ulijeni crijeva, pa od prvobitnog djelovanja tj. pokretača crijeva, nakon dužeg vremena laksativi počnu da djeluju kontraproduktivno. Zato se laksativi ne smiju dugo koristiti i moraju se mijenjati s vremena na vrijeme. Osim Psilijuma koji se može koristiti i duži vremenski period.

U želji da povećate unos vlakana Psilijum je odličan izbor, jer u 100 g psylliuma imamo čak 71 gram vlakana čime su ove ljuspice jedan od najboljih izvora vlakana na svijetu.

Također u svrhu održavanja dobrog imunološkog sistema, ponekad je dobro osloboditi se nakupljenih toksina, a prirodan način za efikasno čišćenje crijeva je uzimanje Psilijuma ljuspica. Budući da je bez okusa, može se kombinovati i sa slatkim i sa slanim jelima.

Psilijum u slijedećem receptu služi kao zamjena za brašno. Budući da tako dobro povezuje sastojke pokazao se kao odličan u izradi peciva, u ovom slučaju hljeba koji ne sadrži gluten, pšenicu, nijednu žitaricu, ugljikohidrate ni kvasac. Zbog toga je pogodan i za dijabetičare i za osobe koje imaju poseban režim prehrane.

Sastojci:

sourdough bread glass jar homemade breads

Priprema:

  1. U jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke, a u drugoj vlažnei  potom povežite sastojke iz obje zdjele.
  2. Smjesu koju ste dobili nakon miksanja ubacite u nauljenu posudu i pecite na 160 stepeni 45 minuta.
  3. Ukoliko vam psilijum hljeb i ne uspije onako kako bi željeli da bude, istu smjesu možete i ubaciti u kalup za mafine. Tu nema greške.

Prijatno i u slast!

Napomena

Indijski trputac mogu koristiti trudnice i dojilje, ali uz konzultaciju sa stručnjakom. Možete ga uzimati i ako već koristite terapiju lijekovima, ali uz razmak od najmanje 4 sata, jer može utjecati na apsorpciju određenih lijekova.

EVO I NEKOLIKO ZANIMLJIVIH ČINJENICA O PSYLLIUM LJUSKICAMA:

  • Mladi listovi biljke se mogu jesti sirovi.
  • Sluz dobivena iz sjemena se koristi kao stabilizator u sladoledima a ulje se koristi kao preventiva aterosklerozi.
  • Odličan je za zgušnjavanje krema za sirove slastice.

Vjerujemo da ćete uskoro i sami isprobati ovaj recept i da će vam poslužiti kao odlična a uz to i zdravija alternativa vašem omiljenom pecivu. Podijelite ovaj recept i obradujte svoje najmilije.