Opis proizvoda i djelovanje:
Kurkuma u prahu je još poznata kao indijski šafran i žuti đumbir. Pikantni je začin i prirodno sredstvo za čišćenje i detoksikaciju.
U ayurvedskoj medicini kurkuma je od davnina poznata kao biljka koja jača i njeguje organizam.
Kurkuma je jedan od najmoćnijih prirodnih lijekova. Aktivni ljekoviti sastojak u kurkumi se zove kurkumin.
Zbog svojih antiupalnih svojstava kurkuma se često koristi u prirodnim proizvodima za liječenje artritisa.
Kurkuma je dokazala svoje protuupalno djelovanje u brojnim istraživanjima. Kurkumin – glavni aktivni sastojak u kurkumi – učinkovito je ublažio jutarnju ukočenost i otekline zglobova.
Kurkuma također djeluje kao sredstvo protiv bolova i upala. Istraživanja pokazuju da inhibira stvaranje Cox-2-enzima, uzročnika bola i upala kod artritisa.
Kurkumin se pokazao djelotvornim u snižavanju holesterola i šećera, spriječio grušanje krvi, žgaravicu i zaštitio jetru od štetnih tvari.
Kurkumin također može predstavljati prirodnu terapiju za upalne bolesti crijeva poput Chronove bolesti i ulceroznog kolitisa.
Kurkuma se smatra jednim od najjačih prirodnih antibiotika, ali za razliku od ostalih antibiotika koji uništavaju dobre bakterije i floru u crijevima, ona pomaže razvoju dobrih bakterija. Posjeduje i antigljivično djelovanje, osobito u slučaju kandide.
Spriječava nakupljanje masti u jetri i pomaže održavanju zdravlja jetre.
Kurkuma je bogat antioksidans te pomaže u održavanju imunološkog sistema.
Dobrobiti kurkume su:
- jačanje probave
- obnavljanje crijevne flore
- smanjenje nadutosti
- čišćenje jetre i žučnog mjehura
- normalizacija menstruacije
- smanjenje upala kod artritisa
- čišćenje krvi
- stimuliranje rada metabolizma
- kožne probleme
- tegobe dišnih putova
- protiv gljivica i bakterija
- protiv crijevnih parazita
Sastav: 100% prah organske kurkume.
Način upotrebe: preporučena dnevna doza je jedna čajna kašika u kombinaciji sa vodom, kuhanim jelima, medom, jogurtom i drugim napitcima.
Pakovanje: 150 g.
Rješenje Ministarstva zdravstva FBiH broj.:04-33-4056-2/20 od 01.09.2020.