Riblje ulje sadrži omega-3 polinezasićene masne kiseline. One se razlikuju od omega-6 polinezasićenih masnih kiselina iz biljnog ulja i imaju drugačije djelovanje.
Ribe te masnoće ne proizvode same, nego ih uzimaju iz planktona kojim se hrane. Što je voda hladnija, plankton sadrži više omega-3 masnih kiselina. Najjači učinak imaju eikozapentanoična (EPA) i dokozaheksanoična (DHA) kiselina, a u velikim se količinama nalaze u ribama koje žive u hladnoj vodi – lososu, pastrvi, skuši i tuni.
Treća vrsta omega-3 kiselina naziva se a-linolenskom kiselinom (ALA) i nalazi se u biljnim uljima i zelenim dijelovima portulaka. No čini se da ALA nije toliko učinkovita kao EPA i DHA; ta se pitanja i dalje istražuju.
Riblje će vam ulje pomoći u liječenju depresije, stresa i anksioznosti, pridonijeti će čvrstoći kostiju, podmazanosti zglobova uslijed pojačanog napora pa će se i bolovi izgubiti, a iako je sastavom (i imenom) masnoća, pomoći će vam da izgubite suvišne masnoće. Naročito ako masti životinjskog podrijetla (ovdje govorimo o kopnenim životinjama) zamijenite onom ribljih vrsta.
Ono pomaže da se poveća oksidacija masti u masnim stanicama, pomaže u redukciji adipokina uništavajući pred-adipokine (masne stanice). „Čisti“ masti nakon jela, zato ga je kao suplement, najbolje uzimati uz jelo jer se na taj način sprečava i njegova oksidacija.
Dokazano poboljšava rast kose, jer hrani folikule, a smatra se da vraća sjaj kosi. Riblje ulje reguliše tjelesnu težinu ali također, čuva zdravlje srca, mozga, zglobova, a pri tome ne izaziva nervozu i nezadovoljstvo. Smatra se vrlo dobrim sredstvom protiv nervnih obljenja, poboljšava vid, odlično sredstvo protiv starenja.
Način upotrebe:
Dvije kafene kašike dnevno, do 10 dana.
Za unutrašnju i vanjsku upotrebu