Sastav:
Plod šipurka (Cynosbati fructus)
Upotreba:
Plod šipurka sadrži velike količine vitamina C, pa se koristi za jačanje organizma, otklanja malaksalost, umor i anemiju.
Prirodni je multivitamin. Pored C vitamina bogat je još i antioksidansima, vitaminom A, K, B1, B2, B12 i karotenom, koji potiču prirodnu odbranu i otpornost organizma, te ga štite od velikog broja bolesti.
Pomaže kod proliva. Zbog diuretskog djelovanja preporučuje se kod reume, gihta, bubrežnog pijeska i kamena.
Jako je koristan kod prehlade i povišene temperature.
Preporučljiv je za dojilje jer C vitamin lahko prolazi u mlijeko i dobro utiče na razvoj dojenčeta.
Način primjene i priprema:
Filter vrećicu preliti sa 2 dl ključale vode. Ostaviti da odstoji 5-10 minuta.
Čajni napitak piti svježe pripremljen više puta dnevno.